Fördomar

Vad tänker du på när du tänker på ordet "fördomar"? Förutom ordet självt så skulle jag tro att det i 9 fall av 10 poppar upp "främlingsfientlighet"

Handen på hjärtat, är det några situationer när du känner att du har fördomar om andra människor? Skulle du kunna bekänna att du har fördomar om någon speciell människa eller grupp?

Jag är övertygad om att vi alla bär på fördomar av olika slag. Både i stort och i smått. Det som dock glädjer mig är att när man blir medveten om sina egna fördomar, så kan man faktiskt aktivt jobba för att få bort en hel del av dem.

Det är lätt att ha fördomar och tro sig veta hur någon eller någonting är, utan att egentligen ha den blekaste aning. Bara sin egen övertygelse om att man vet. Desto svårare är det att komma till insikt och förstå att det man trodde kanske inte alls stämde med verkligheten, eller i varje fall inte var en rättvisande bild.

När vi möter människor drar vi en lång rad slutsatser baserat på:

  • kön
  • ålder
  • klädsel
  • vikt och utseende

  • Visst, många av dina fördomar kanske slår in, men tills du har utrett närmare vad detta är för en människa, så är de just fördomar. Och dessutom så kanske en del av dina fördomar slår fel!

    Bara för att en viss person beter sig på ett visst sätt och ser ut på ett visst sätt, så har vi snabbt på några sekunder endast, skapat oss en bild hur den tänker och agerar. Och tänk efter riktigt ordentligt nu, så kommer du snart underfund med att du gör det VARJE DAG!


                                                                                       u


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0